Turkish Passage
- production2115
- Aug 15, 2024
- 3 min read

Dehliz harika bir kitap olmuş. Bence çocuklar için değil anne-babalar öğretmenler ve
bitin aile büyükler için. Ayrıca çocuklar için de hem merak uyandırıcı hem de rehber
olacak ilgiyle severek okunacak bir kitap olmuş. Kurgu anlatım ifade mükemmelliği akıcılık o kadar güzel ki insan elinden bırakamıyor.
Anne-baba tartışmaları, bütün çocukları üzer ve özgüvenlerini zedeler. Sencer
bulduğu bir sistemle kendini üzmemenin yollarını keşfetmiş. Ruh sağlığını korumayı
başarmış. İç dünyası çok zengin. Normal çocuklara göre çeşitleri konularda artıları
üstünlükleri var. Matematiksel düşünceleri sayılarla oynaması uzay ve evrenle ilgili
düşünceleri ve yeteneği otistik çocukların eğitiminde aileye fikir veriyor. Hayvanları sevmesi bakımını yapması onu rahatlatıyor. Annenin çocuğunu olduğu gibi kabul etmesi sevgisi ilgisi ve çocuğa farklılığını anlatması ve bu farklılığı ona tanıtıp kabul ettirmesi çok isabetli.
Sonra, kitapta çocuklar için ilgi çekici ve öğretici bilgiler var. Çağımızda ve gelecekte
geçerli olabilecek yeni konular ve mesleklerle ilgili bu bilgilerin verilmesi çok yerinde olmuş.
Bütün bu anlatımlar, otizm spektrumu içinde tanımlanan bir çocuğa sahip olan ailelere ışık tutacak yön verecek ve onları ne yapmaları konusunda cesaretlendirecekler içlerini rahatlatacaktır.
Yasemin Alptekin’i, bütün bunlar için kutluyor yeni kitaplar üretmeye devam etmesini istiyor ve tebrik ediyorum.
Yüksel Sökmen Ahmetoğlu --Klinik Psikolog ve Eğitim Uzmanı
******************************
[Dheliz’i] okuyup bitirdim. Çok beğendim. Sanki benim için yazılmış gibiydi. Kısa ve kesin cümleler. Ben George Orwell ve Oscar Wilde hayranıyımdır! Dehliz’i de bir nefeste okuyuverdim. Baş kısmında kendi çocukluğuma dair pek çok benzerlikler beni o yaşlarıma götürdü, son kısmında da meslek alanıma ait gelecekten (robotlar, sanal gerçeklik, bunları geliştirenler gibi) dokunuşlar beni hayal dünyasında bir yolculuğa çıkardı. Şimdilerde yetişen ergenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir kitap bence.
Sema Aksoy
--------------------------------------------
Öncelikle [Dehliz]in ilk romanınızda olduğu gibi sadece yetişkinlere değil bu sefer her yaş grubuna uygun şekilde tasarlanmıs ve yazılmıs olduğunu söylemek isterim.
İlk kitabınızda da olduğu gibi bunda da ara referansları çok beğendim, ciddi bir araştırma yapıldığı belli. Tarihi bilgiler, gündelik bilgiler ve elbette ki “Star Wars” gençliği için genel kültür referansları çok eğlenceli serpiştirilmiş aralara.
Ama en çok Senceri beğendim ve aklıma neden bu kitap bir Wimpy Kid kitap serisine dönüşmesin dedim, bence Sencerin daha çok maceraya atılacağı daha çok öğreneceği ve öğreteceği seyler var. Ayrıca Eski Türkiye olsa TRTnin bile bu proje ile ilgilenip Dora the Explorer gibi animasyon serisine evrilip okul öncesi cocuklar için pedogojik bir gündüz kuşagı çizgi film olma fikri belirdi kafamda. Çok da güzel olur. Hala umudumu yitirmedim sizin gibi aydın fikirli güzel insanların yaptıklarını ve yarattıklarını daha çok göreceğiz hayatın içinde.
KItabınız tüm öğretmenlere ithaf olsun, aydın öğretmenlerle her şey çok daha güzel olacak. Her ne kadar kitabiniz dünyayı tanımaya çalışan cesur bir cocuğın maceraları gibi görinse de aslında daha çok farklı insanların birbirini tanımaya, anlamaya çalışıp bir bütün olmasını sembolize ediyor ve bunu küçük bir çoçugun gözünden anlatıyor gibi yapıyor. Oysa Sencer bizi ve Sencerin yasadiği zorluklar ve diğer insanlardan farklılıkları bizim hayat boyu karşılaştığımız önyargıyı, endişeleri ve sınıflandırılmayı işaret ediyor gibi hissettim.
Kutay Tejai
[Dehliz’i] dün elime aldım, aynı gün bitiverdi, aslında biraz daha yavaş okumak daha iyi olurdu diye de düşündüm, çünkü bu kadar emeği bir anlamda bu kadar çabuk tüketmek sanki biraz ayıp oldu. Senin dil becerin de zekanın kıvraklığı da yazdığın her şeyde hissedilir zaten. Elbette eğitim, iletişim, aile ve diğer insan ilişkileri, empati, ayrımcılık, farklılıklar v.s senin zaten bildiğin, iyi olduğun alanlar ama sadece Asperger değil, matematik, tarih, Macaristan, hatta akıllı robotlar en azından benim bilmediğim yeni ilgi alanların. Bunları araştırmak sadece Google amcayla olacak iş de değil, bazı konuların uzmanı danışmanların da vardı belki. Asperger´in soyutu kavrayamayan somutlamaları, aynı şeyin farklı bakış açılarından ne kadar farklı algılanabileceğini çok iyi gösteren bir örnek olmuş. Toplumun, ailenin, eğitimcilerin, akranların farklı olan her şeyi aynı zamanda küçümseyerek nasıl dışladığı, Asperger´in net somutlamaları sayesinde sanki ayrımcılığın damıtılmış halini göstermiş. Senin amacın neydi bilemem, ama ben bu kitabı Asperger değil, farklı bakış açılarının aynı gerçekliği nasıl eğip büktüğü üzerine ya da kısaca ayrımcılığın saçmalığı üzerine diye özetleyebilirim. [Dehliz’in] işte bana düşündürdükleri böyle, emeğine, diline sağlık, devamı da gelir eminim.
Dr. Nesrin Yetkin, Psikiyatr
***************************************************[Dehliz’i] şimdi bitirdim. Aceleye getirmemem çok iyi olmuş. Son sözüm şu: Sizin gibi bir Eğitim Bilimleri akademisyenine çok yakışan bir kitap olmuş. Çok emek vermişsiniz. Ben yetkili bir konumda olsam, bu kitabı öncelikle bütün öğretmenlerin, ardından da öğrencilerin okuması için yardımcı ders kitabı yapardım.Bravo! Çok tebrikler. Aklınıza elinize sağlık.
Sönmez Çetinkaya
Kommentarer